Ajuntament de Xert

Breu ressenya històrica

HISTÒRIA DEL POBLE

El poblament a Xert és anterior a la presència romana en les nostres terres, com ho afirmen les troballes arqueològiques descobertes en diversos llocs del terme. La citació documental més antiga sobre el terme és la Carta Pobla de la Barcella, donada a Lleida pel rei Alfons II en 1192.

En ella, el rei donava a l’Orde del Sant Hospital de Jerusalem el lloc anomenat “La Barcella, situat prop de Cervera, en què viuen els sarraïns...”. Cal deduir d’esta Carta Pobla que el terme de Xert va estar habitat per població islàmica. Fins i tot, hi ha autors que també parlen d’un possible origen islàmic de la vila de Xert.

Xert va pertànyer a la demarcació coneguda com a Castell de Cervera, que va ser donada el 1157 pel Compte Ramon Berenguer IV als cavallers de l’Orde de Sant Joan de l’Hospital.

En el s. XIII, el rei En Jaume va fer efectiva l’entrega de la batllia o Castell de Cervera i del terme de Xert a l’Orde de Sant Joan de l’Hospital. Els hospitalers van fer la primera repoblació de Xert.
En 1319, com a conseqüència de la creació de l’Orde de Montesa, els territoris que pertanyien als hospitalers en el Regne de València passaren a integrar-se en el nou orde, i amb elles, el terme de Xert, que va passar a formar part de la Taula Menstral: la part reservada al mestre de l’orde, el qual tenia seu en la veïna vila de Sant Mateu, en allò que es va conèixer com Maestrat Vell de Montesa. En este periode es va conformar la Setena amb les viles de Xert, Sant Mateu, Traiguera, Câlig, La Jana, Canet lo Roig i Rossell, que aprofitaven les pastures de la devesa del Turmell.

Com la resta de la Setena, Xert ha estat la major part de la seua història, davall del domini dels Mestres de l’Orde de Santa Maria de Montesa.

En el segle XIX les guerres carlines suposaren una gran convulsió per a la vila,fins i tot hi hagué un important combat el 1836. Després, la desamortització tindrà una incidència determinant, en la desaparició definitiva del Maestrat de Montesa.

En el s. XX, la Guerra Civil deixà els seus snyals amb la retirada dels soldats republicans cap a l’Ebre i lapersistència de focus guerrillers lleials a la República, fins a ben entrats els anys cinquanta.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal